top
Nigellazaad
Nigella sativa
Nigellazaad
 
Nigella zaad

Nigellazaad

Er bestaat geen verdedigbare Nederlandse benaming voor het zaadje van de Nigella sativa, een plantje uit de ranonkelfamilie. Gangbare benamingen als zwarte komijn en uienzaad raken welbeschouwd kant noch wal.

De Nigella sativa is de plant die sinds mensenheugenis wordt gebruikt als medicijn en kruid op brood en cake. De doosvrucht of capsule van de Nigella sativa bevat talloze kleine, zwarte zaadjes.

Wanneer de vrucht rijp is, is deze gereed om de zaden te verspreiden. De doosvrucht is opgeblazen en licht, en vangt gemakkelijk wind. De bloemstengels zijn na de bloei doorgegroeid en extra elastisch geworden, waardoor de vrucht door de wind heen en weer bewogen wordt. De vrucht is omgeven door 'kleverige' haken, die zich vast hechten aan een passant, dier of mens. In het voorbijlopen wordt de stengel meegetrokken om uiteindelijk weer los te schieten. De vrucht wordt als het ware gekatapuliseerd, waardoor de zaden via de fijne scheurtjes in de vruchtdoos worden weg geslingerd. Deze techniek waarbij wind én dieren voor de verspreiding van zaden zorgen, wordt semachorie genoemd.

Het is dus zaak om de zaden op tijd te oogsten. Zodra de vruchten rijp zijn, want onrijpe zaadjes zijn scherper van smaak dan rijpe, die bovendien aromatischer zijn. Ze bevatten 0,5% etherische olie, met als belangrijkste smaakcomponenten:

32
%
p-cymeen (fris kruidig en houtig)
9
%
ethyl-lineolaat (vettig en fruitig)
10,3
%
carvacrol (scherp, tijmachtig)
 

Daarnaast bevatten de zaadjes kleinere hoeveelheden α- en β-pineen, α-tujeen, thymol, t-anethol, limoneen en 4-terpineol. De zaadjes zijn zeer olierijk; 30-35% van het gewicht is olie, merendeels linolzuur:

57,3
%
linolzuur
19,6
%
oliezuur
12,1
%
palmitinezuur
2,3
%
stearinezuur
 

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De zaadjes zijn algemeen verkrijgbaar.

Culinair gebruik en bereiding

De zaadjes worden op brood, cakes (choereg), muffins en koekjes, en in kazen, onder meer in de Turkse bryzna-kaas en de Armeense trekkaas madjouli. In brood worden ook wel gekneusde zaadjes gebruikt, die het brood dan donkerde kleuren.

Nigellazaad wordt gebruikt in het Indiase kruidenmengsel panch poron, dat wordt gebruikt in de keukens van Bengalen en Assam.

Nigella verenigt de smaak van nootmuskaat en de geur van venkel. Om deze aroma's naar boven te krijgen, verdient het aanbeveling om de zaadjes te roosteren. De olie wordt over het algemeen als te bitter evaren om als kookolie gebruikt te worden. De meeste in de handel verkrijgbare olie is daar bovendien niet voor bedoeld.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Nigella-zaad bevat overwegend onverzadigde vetzuren en kan daardoor muffig gaan ruiken, wanneer te lang of te warm bewaard. Bewaar nigella altijd op een koele, donkere plaats, en koop er niet teveel tegelijk van in.

Taalkundige aspecten

In de meeste talen wordt het zaad zwarte komijn genoemd, black cumin (Engels), cumin noir (Frans), kala jeera (Hindi) en Scharskümmel (Duits).

Vertaling nigella

engels
black caraway
frans
nigella, cheveux de venus
duits
echte schwarzkümmel
italiaans
nigella
spaans
neguilla, pasinara
arabisch
al-h’abbatoe as-sawdaa-e
turks
kolongi
hindi
kalonji
indonesisch
jinten hitan
japans
kuro tanetsou
vietnamees
thi la den
chinees
hak jung chou
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Nigella-olie bevat ruim 20% thymoquinon, een verdedingsinstrument van de Nigella (phytochemicalie) waaraan een groot aantal beschermingseigenschappen wordt toegekend, variërend van bescheming tegen ontstekingen, hart- en vaatziekten tot kanker.

Dit klinkt als specifiek voor de nigella, maar dat is niet helemaal waar, ook andre planten, kruiden, groenten beschikken over dergelijke phytochemicaliën, zoals bloemkool en spruiten. Bekende(re) phytochemicaliën zijn curcuma, in geelwortel, beta-caroteen, in peen, en quercetine, in apepels en ui.

Samenstelling per 100 gram rauw product (zaad)

400,0
kcal
(1674,7 kJoule)
23,0
gram
eiwitten
35,0
gram
koolhydraten
6,0
gram
vezels
31,0
gram
vet
4,8
gram
verzadigd
6,7
gram
enkelvoudig onverzadigd
19,5
gram
meervoudig onverzadigd
Vitaminen
mineralen
570,0
mg
calcium
2,6
mg
koper
9,7
mg
ijzer
808,0
mg
kalium
265,0
mg
magnesium
8,5
mg
mangaan
17,6
mg
natrium
543,0
mg
fosfor
6,2
mg
zink

Bronvermelding update juli 2020

Cumin | Andrew Dalby, 2003 Food in the ancient world Routledge, London & New York IDSBN 0-415-23259-7 Nigella | K. V. Peter Handbook of herbs and spices Second edition Vol 2 2012 Woodhead Publishing Ltd Philadelphia US ISBN 978-0-85709-040-9 Nutrients in Black nigella seeds | USDA Fooddata central 2017 Nigella Sativa History | The blessed seed - black seed oil specialists Nutritional profile of indigenous cultivar of black cumin seeds . . . | M.T. Sultan e.a. Pakistan journal of botany 2009 41(3) pp 1321-1330 Naam Yield and quality of black cumin (Nigella sativa) populations, the effect of ecological conditions | N.Kara .a. Turkish journal of field crops 2015 20(1) pp 9-14 Nigella sativa | Useful tropical plants by Ken Fern Herb profile Nigella sativa | J.SA. Brinckmann, 2017 Researchgate Plant database: Nigella sativa | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nigella sativa | T.K. Lim, Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants: Volume 5, Fruits Springer ISBN 978-94-007-5626-6 Evaluation of Nigella sativa for genetic variation and ex-situ conservation | M.S.Iqbal e.a. 2010 Pakistan Journal of Botany 24(4) pp 2489-2495